[mkd_blockquote text=”صنعت مُد شاهد آغاز انقلاب بیوتکنولوژیکال است که در آن از موجودات زنده برای تولید پوشاک استفاده می شود، امری که منجر به مواد ارتقاء یافته و پایدارتر شده است. پیش از این بیوتکنولوژی نقش مهمی را در صنعت نساجی ایفا می کرد. به طور معمول از آنزیم ها برای شستشو و سفید کنندگی منسوجات، ایجاد نمای زیبا برای شلوارهای لی یا پیشگیری از انقباض پشم استفاده می شود. موج جدیدی از تکنولوژی می تواند این مرحله را یک گام به جلوتر ببرد. در آینده ای نه چندان دور، پوشاک ما براساس میکروب های زنده، تولید و رنگ می شوند، موضوعی که باعث کنار رفتن فرآیندهای شیمیایی می گردد که باعث شده تا صنعت مُد به یکی از آلاینده ترین صنایع جهان تبدیل شود.”]
رشد ابریشم عنکبوت حاوی باکتری
ابریشم عنکبوت یکی از مواد قدرتمند، انعطاف پذیر و سبک است، اما نمی توان در مقیاس صنعتی این مواد را از عنکبوت به دست آورد. در آلمان، شرکت AMSilk از باکتری مهندسی شده ژنتیکی برای حل این مسئله استفاده می کند. در داخل بیوراکتورهای تخمیر، باکتری سبب تولید پروتئین ابریشم عنکبوت می شود که سپس الیاف ریسیده سبب ایجاد یک ماده با برند جدید حاوی ویژگی های منحصر بفرد می گردد.
جنس کلین مدیر عامل این شرکت به من گفت: “در نساجی، دهه هاست که مواد واقعاً جدیدی را نمی بینیم”. شرکت AMSilk به خاطر راه اندازی اولین محصول با این ابریشم عنکبوت، یعنی تولید بند ساعت بسیار لوکس، می خواهد جشن بگیرد. این شرکت با استفاده از الیاف ابریشم عنکبوت به دنبال ساخت و تولید محصولات دیگری هم است که از آن جمله می توان به کفش های ورزشی تخریب پذیر برای آدیداس اشاره کرد.

تغذیه بدن با جلبک
جلبک دریایی می تواند یک راه حل مناسب در این زمینه باشد. شرکت آلمانی Algalife، در حال استفاده از جلبک دریایی برای تولید الیاف و رنگ آمیزی آن ها است. رنا کربس مدیر عامل این شرکت می گوید: “ما از سیستم حلقه بسته با پسماند صفر استفاده می کنیم، نیازی نیست چیزی در کنار آب و نور خورشید رشد کند.” بعد از ۱۵ سال فعالیت در صنعت مُد، کربس به این تصمیم رسید که حالا زمانش رسیده تا برای ایجاد تغییر ضروری پیشگام باشد

رنگ زدن لباس ها با باکتری
صنعت رنگ زنی، تأثیر محیطی عظیمی از نظر مصرف آب و آلودگی آب دارد. در بریتانیا، شرکت Faber Futures در حال توسعه روش جایگزین رنگ زنی از طریق تخمیر با استفاده از باکتری، مثل Streptomyces coelicolor می باشد.
ناتسای آئودری کیزا، مؤسس و مدیر شرکت فابر فیوچر می گوید: “آب به شکل عظیمی کاهش یافته و چون رنگ مستقیماً در نساجی استفاده می شود، نیازی به استفاده از هرگونه مواد شیمیایی نداریم”. در آزمایش های اولیه، تکنولوژی او ۵۰۰ برابر آب کمتری در قیاس با رنگ زنی مرسوم استفاده می کند. این جنبه در رنگ زنی نساجی یک انقلاب محسوب می شود. فابر فیوچر، رنگ های کالر فست (دارای رنگ ثابت) را توسعه می دهد که به مرور زمان یا در اثر شستن از بین نمی رود. در آینده بیولوژی می تواند دریچه های جدیدی را به روی رنگ زنی، نظیر رنگ های تطبیقی، باز کند. کیزا به من گفت: “فراتر از پایداری، درباره قابلیت ها و ویژگی های جدیدی صحبت می کنیم که فراتر از شیوه تک بعدی تفکر ما نسبت به رنگ زنی است”.

کیزا با چندین برند کار می کند تا به صورت مشترک بهترین استراتژی را برای تلفیق این تکنولوژی رنگ زنی در نیازهای مختلف توسعه دهد. او انتظار دارد تا اولین محصولات خود را با شیوه ای نوین در چند سال آتی راه اندازی نماید. کیزا می گوید: “به دنبال روش های مختلفی برای تخمیر و استخراج رنگدانه هستیم تا به محصولات نهایی متنوعی دست یابیم. ما به دنبال روشی سیستماتیک و جامع برای بررسی چگونگی طراحی به کمک فرآوری زیستی هستیم.

 

منبع از nasaji.com

[vc_text_separator title=”سایر اخبار” color=”custom” border_width=”2″ css_animation=”fadeInDown” accent_color=”#c18f59″]
[bdp_post_carousel]